Πρόληψη

Denta Clinic

Πρόληψη

Στην οδοντιατρική, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο δυο φόρες το χρόνο για προληπτικό έλεγχο και για καθαρισμό των δοντιών είναι απαραίτητη.

Εξίσου απαραίτητος είναι ο έλεγχος από τον οδοντίατρο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Όταν διαπιστωθεί κάταγμα (σπάσιμο) του δοντιού ακόμη και αν είναι μικρής έκτασης και δεν συνοδεύεται από πόνο. Τα σπασμένα δόντια έχουν αφενός μεν μειωμένη αντοχή της μασητικές δυνάμεις, αφετέρου είναι επιρρεπή στην τερηδόνα, μπορεί δηλαδή να χαλάσουν.

– Όταν διαπιστωθούν λευκές κηλίδες, μαύρα ή καφέ στίγματα ή κοιλότητες (τρύπες) στα δόντια. Μπορεί να πρόκειται για τερηδόνα, οπότε χρειάζεται κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την έκταση της βλάβης.

– Όταν τα ούλα αιμορραγούν στο βούρτσισμα ή αυτόματα,τότε πιθανόν να υπάρχει περιοδοντική νόσος (ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα).

– Όταν υπάρχουν στο στόμα ρίζες δοντιών. Οι ρίζες πρέπει να αφαιρούνται ακόμη κι όταν δεν πονάνε, διότι αποτελούν εστίες μικροβίων.

– Γενικά σε οποιαδήποτε περίπτωση οδοντικού πόνου ακόμη και αν είναι ήπιος ή έχει σταματήσει μετά από κάποιο διάστημα. Στην τελευταία περίπτωση είναι πολύ πιθανό να έχει νεκρωθεί το δόντι και να χρειάζεται απονεύρωση. Αν το νεκρωμένο δόντι αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να καταλήξει σε απόστημα, που είναι μια κατάσταση επώδυνη και θέτει σε κίνδυνο εξαγωγής το δόντι.

– Όταν υπάρχει αίσθημα βάρους στο δόντι ή οίδημα στο πρόσωπο. Τότε πρόκειται για απόστημα και το υπαίτιο δόντι χρειάζεται θεραπεία (απονεύρωση) ή εξαγωγή.

Έλεγχος & Σχέδιο Θεραπείας

Μετά από λεπτομερή οδοντιατρικό έλεγχο γίνεται ένα αναλυτικό σχέδιο θεραπείας με ξεκάθαρο προϋπολογισμό του κόστους. Παρουσιάζονται οι θεραπευτικές επιλογές της κάθε περίπτωσης. Η τελική απόφαση λαμβάνεται από κοινού με τον ασθενή και πάντα με κριτήριο το  μεγαλύτερο όφελός του.

Περιοδικός καθαρισμός (έλεγχος)

Σήμερα, κυρίως λόγω της κακής διατροφής, ο προληπτικός περιοδικός έλεγχος των δοντιών –μικρών και μεγάλων- είναι αναγκαίος. Γιατί με έναν τέτοιο έλεγχο δεν προφυλάσσονται μόνο τα δόντια από την τερηδόνα, αλλά εξετάζεται και ολόκληρη η στοματική κοιλότητα, αφού είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι ένα παραμελημένο στόμα μόνο προβλήματα δημιουργεί.

 

Περιοδικό τσεκάπ των δοντιών

Με τον περιοδικό έλεγχο των δοντιών εξετάζονται:

 

 • Αν οι ιστοί και τα δόντια βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
 • Αν υπάρχει το ενδεχόμενο να προσβληθούν τα δόντια από τερηδόνα.
 • Η κατάσταση των βλεννογόνων του στόματος.
 • Αν οι παλιές οδοντικές εργασίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
 • Αν υπάρχουν χαλασμένα δόντια ή δόντια που χρειάζονται σφράγισμα.
 • Αν υπάρχουν στο στόμα σημάδια έλκους, αβιταμίνωσης, καρκίνου κ.λπ.
Denta Clinic Icon

ΠΡΟΛΗΨΗ

“Καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν”, γι’ αυτό και είναι σημαντική η σωστή ενημέρωση παιδιών και ενηλίκων, όσον αφορά τη στοματική υγιεινή καθώς και τις διατροφικές συνήθειες.

Denta Clinic Icon

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Λεπτομερής οδοντιατρική εξέταση πραγματοποιείται κατά την αρχική επίσκεψη. Μετά τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών, θα τεθεί η διάγνωση και θα αναλυθούν τα εναλλακτικά σχέδια θεραπείας.

Denta Clinic Icon

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η επιστημονική μας ομάδα με άρτια εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το σύνολο των οδοντιατρικών αναγκών των ασθενών μας.

Denta Clinic Πρότυπο Οδοντιατρείο Θεσσαλονικη

Ωράριο Λειτουργίας

 • Δευτέρα :10:00 - 18:00
 • Τρίτη :13:00 - 21:00
 • Τετάρτη :13:00 - 21:00
 • Πέμπτη :10:00 - 18:00
 • Παρασκευή :10:00 - 18:00