Για ένα σωστό βούρτσισμα

Για ένα σωστό βούρτσισμα Denta
20 Μάι 2021

Για ένα σωστό βούρτσισμα

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες διατήρησης της στοματικής υγιεινής είναι το βούρτσισμα των δοντιών. Με το βούρτσισμα επιτυγχάνουμε την απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας που είναι υπεύθυνη για την τερηδόνα (σάπισμα των δοντιών) και για την εμφάνιση περιοδοντικής νόσου (ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας). Δυστυχώς δεν αρκεί απλώς να βουρτσίζουμε τα δόντια μας αλλά πρέπει να το κάνουμε και σωστά. Εάν το βούρτσισμα δε γίνεται με το σωστό τρόπο τότε απλώς παίζουμε με την οδοντόβουρτσα.

Κανόνες σωστού βουρτσίσματος:

Κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος διατηρούμε ελαφρώς ανοιχτό το στόμα μας έτσι ώστε να βουρτσίζουμε χωριστά τα πάνω δόντια και χωριστά τα κάτω δόντια. Καμία στιγμή η οδοντόβουρτσα δεν πρέπει να ακουμπάει ταυτόχρονα τα πάνω και τα κάτω δόντια.
Η οδοντόβουρτσα σε κάθε γνάθο ακουμπάει στο σημείο ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα (ουλοδοντική σχισμή) με μικρή κλίση προς τα ούλα. Κανονικά, θα έπρεπε να μιλάμε για βούρτσισμα δοντιών και ούλων.
Η κίνηση της οδοντόβουρτσας είναι μικρή απαλή κυκλική. Δεν κάνουμε μεγάλες κινήσεις, δεν βάζουμε δύναμη και δεν κάνουμε κινήσεις πάνω-κάτω ή εμπρός-πίσω.
Δεν αφήνουμε ούτε μια επιφάνεια δοντιού ή ούλου χωρίς να τη βουρτσίσουμε. Για αυτό ακολουθούμε συγκεκριμένη σειρά η οποία είναι η εξής: Ξεκινάμε πίσω από το τελευταίο δόντι της κάτω γνάθου από την έξω πλευρά των δοντιών και μετακινούμε αργά την οδοντόβουρτσα κατά μήκος της γραμμής ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια μέχρι να φτάσουμε πίσω από το τελευταίο δόντι της άλλης πλευράς. Κάνουμε την ίδια ακριβώς κίνηση και από τη μέσα πλευρά των δοντιών και μια τρίτη φορά στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών (αυτές που έρχονται σε επαφή όταν μασάμε). Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και στην άνω γνάθο.
Αφού τελειώσουμε με τα ούλα και τα δόντια σειρά έχουν οι μαλακοί ιστοί του στόματος , τους οποίους πρέπει να τους συμπεριλάβουμε στο καθημερινό βούρτσισμά μας. Βουρτσίζουμε λοιπόν τις εσωτερικές επιφάνειες στα μάγουλα, στα χείλη και τη ραχιαία επιφάνεια της γλώσσας όσο πιο πίσω μπορούμε. Το βούρτσισμα της γλώσσας είναι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος.
Θα κλείσουμε το παρόν άρθρο λύνοντας και μια συνηθισμένη απορία. Τι είδους οδοντόβουρτσα πρέπει να χρησιμοποιούμε; Μαλακή, μεσαία ή σκληρή. Με ειδική κλήση ή χωρίς; Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή. Το ζητούμενο είναι μια οδοντόβουρτσα που να είναι όσο το δυνατόν πιο μαλακή και απλή. Ειδικά για τις σκληρές οδοντόβουρτσες έχω να πω ότι η θέση τους είναι αποκλειστικά δίπλα στα κάμελ και είναι κατάλληλες αποκλειστικά για να βουρτσίζουμε τα παπούτσια μας!