Γιατί μόνο το βούρτσισμα δεν αρκεί

Γιατί μόνο το βούρτσισμα δεν αρκεί Denta
09 Απρ 2021

Γιατί μόνο το βούρτσισμα δεν αρκεί

Για μια ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή, το βούρτσισμα μόνο δεν αρκεί. Αυτό συμβαίνει γιατί η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει και να καθαρίσει τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια (μεσοδόντια διαστήματα). Γι’αυτό είναι απαραίτητη η χρήση του οδοντικού νήματος ώστε να καθαρίζονται οι δυσπρόσιτες αυτές περιοχές. Η χρήση του είναι απλή.

Κόβουμε ένα κομμάτι νήματος περίπου 30-40 εκατοστών. Τυλίγουμε τις άκρες γύρω από τα μεσαία δάκτυλα αφήνοντας ανάμεσα ένα τμήμα ελεύθερο. Κρατώντας το νήμα τεντωμένο το περνάμε ανάμεσα στα δόντια με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ασκήσουμε μεγάλη δύναμη και τραυματίσουμε τα ούλα. Όταν το νήμα ακουμπήσει στα ούλα, το κρατάμε σε επαφή με την επιφάνεια του δοντιού και απομακρύνουμε τη μικροβιακή πλάκα κινώντας το με κατεύθυνση από τα ούλα προς την κορυφή του δοντιού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα δόντια.

Υπάρχουν όμως πολλοί ασθενείς που έχουν κενά ανάμεσα στα δόντια τους (μικρά ή μεγάλα) με αποτέλεσμα το οδοντικό νήμα να μην προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στις περιπτώσεις αυτές το νήμα δίνει τη θέση του στα μεσοδόντια βουρτσάκια. Κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορα μεγέθη για να καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Για να βρούμε το κατάλληλο για εμάς μέγεθος ίσως χρειαστεί να δοκιμάσουμε 2-3 διαφορετικά μεγέθη. Το βουρτσάκι θα πρέπει να ακουμπάει στις επιφάνειες των παρακείμενων δοντιών χωρίς όμως να χρειάζεται να ασκηθεί μεγάλη δύναμη ώστε να περάσει ανάμεσα απ’αυτά. Η χρήση του είναι εξίσου απλή. Αφού τελειώσουμε το βούρτσισμα και χωρίς να ξεπλύνουμε ώστε να μείνει στο στόμα λίγος αφρός, πέρνουμε το βουρτσάκι και το περνάμε μία φορά από όλα τα μεσοδόντια διαστήματα.

από Stavroula Fotiou