Πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο

baby smile close. child teeth on a white isolated background.
17 Φεβ 2023

Πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο

Ως γονείς, παίζετε σημαντικό ρόλο στην οδοντική υγεία του παιδιού σας, επειδή η σωστή οδοντιατρική φροντίδα πρέπει να μαθαίνεται βήμα προς βήμα.

Είναι επίσης σημαντικό να εξερευνήσετε μαζί με το παιδί σας τη σχέση μεταξύ διατροφής και οδοντικής υγείας και να το καθοδηγηθείτε μαζί για τη στάση απέναντι στη στοματική υγιεινή.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να ξέρετε από πριν πώς να διδάξετε στο παιδί σας τα πάντα. Ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννηση, μπορούν να σας δοθούν πολύτιμες συμβουλές από ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να λάβετε προληπτικά μέτρα για την οδοντική υγεία του παιδιού σας από νωρίς.

Ένα ερώτημα που πολλοί γονείς θέτουν στον εαυτό τους: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προετοιμάσω το παιδί μου για το πρώτο ραντεβού με τον οδοντίατρο; Οι ανησυχίες και οι φόβοι τους είναι δικαιολογημένοι, διότι αρκετοί ενήλικες σκέφτονται την επόμενη επίσκεψή τους στον οδοντίατρο με ανησυχία.

Προετοιμάστε το παιδί σας όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό του επιτρέπει να γνωρίσει τους χώρους εξάσκησης και την ομάδα του οδοντιατρείου με αμερόληπτο τρόπο και έτσι να νιώσει άνετα.

Μην υπόσχεστε ανταμοιβή πριν από την επίσκεψη, γιατί αυτό σηματοδοτεί στο παιδί σας ότι πρόκειται να συμβεί κάτι δυσάρεστο. Ειδικά αν εσείς, ως γονέας, φοβάστε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο, ο φόβος αυτός θα μεταφερθεί στο παιδί σας μέσω καλοπροαίρετων φράσεων όπως “δεν είναι δύσκολο” ή “δεν θα πονέσει”. Προσπαθήστε να μην συζητήσετε πολλά εκ των προτέρων και να μιλάτε μόνο θετικά για τις δικές σας οδοντιατρικές εμπειρίες. Αν το παιδί σας ρωτάει με περιέργεια, σας συνιστούμε να κάνετε δηλώσεις όπως: “Σήμερα θα μετρήσουμε τα δόντια σου. Μπορείς να το περιμένεις με ανυπομονησία!”.

Αν αφήσετε το παιδί σας να αναλάβει τον κεντρικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί γρήγορα να γίνει μια θετική εμπειρία. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του νεαρού ασθενούς και του οδοντιάτρου!