Ο καφές και το τσάι επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών μας?

Coffee and tea with coffee bean and tea leaves on wooden floor.
09 Φεβ 2023

Ο καφές και το τσάι επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών μας?

Πόσο συχνά ακούμε ότι η κατανάλωση καφέ και τσαγιού κιτρινίζει τα δόντια μας και παρόλα αυτά δεν καταφέρνουμε να τα κόψουμε;

Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση τσαγιού και καφέ;
Στην πραγματικότητα, ο καφές, το τσάι και το κόκκινο κρασί περιέχουν ουσίες, οι εναποθέσεις των οποίων χρωματίζουν τα δόντια. Με την πάροδο του χρόνου, οι χρωστικές  διεισδύουν στο σμάλτο και οδηγούν σε σκούρο αποχρωματισμό. Αυτά ενισχύονται ιδιαίτερα σε συνδυασμό με οξέα όπως το λεμόνι, επειδή τα οξέα αφαιρούν μέταλλα από το σμάλτο, τα οποία αντικαθίστανται από σκούρες χρωστικές ουσίες. Τα οξέα μειώνουν επίσης την τιμή του pH στο στόμα και έτσι προσβάλλουν το σμάλτο των δοντιών, που μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τον χρωματισμό;
Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε τον καφέ, το τσάι ή το κρασί, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τον χρωματισμό των δοντιων.
Το ξέπλυμα του στόματός σας με νερό μετά την κατανάλωση και το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών σας μπορεί να βοηθήσει πολύ. Ωστόσο, τα δόντια δεν πρέπει να βουρτσίζονται αμέσως μετά το φαγητό, διότι έτσι αλλοιώνεται το σμάλτο. Αυτό επιτρέπει στη σκουρόχρωμη οδοντίνη να φεγγίζει μέσα από το δόντι, κάνοντάς το να φαίνεται κιτρινωπό και σκούρο. Ως εκ τούτου, μετά το φαγητό ή την κατανάλωση όξινων, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας.

Πώς μπορεί ο οδοντίατρος να αντιμετωπίσει τον χρωματισμό;
Για την αντιμετώπιση του χρωματισμού συνιστάται επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών σε οδοντιατρείο, ο οποίος πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Έτσι αφαιρούνται η πλάκα, η πέτρα και οι επίμονες χρωστικές από τα δόντια που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με την οδοντόβουρτσα στο σπίτι.

Ωστόσο, εάν το γυάλισμα στον καθαρισμό των δοντιών δε σας ικανοποιεί, μπορείτε να προχωρήσετε στη διαδικασία της λεύκανσης. Ενημερωθείτε με σκοπό την αντιμετώπιση αποχρωματισμού των δοντιών σας.